• Letný kurz pohybových aktivít

          • V dňoch 15.06. – 17.07.06.2022 sme zorganizovali letný kurz pohybových aktivít v prírode. Jeho náplňou bolo získať žiakov pre pohybové činnosti v prírode, pričom si mohli vyskúšať rôzne športové činnosti ako napr. plážový volejbal, futbal na piesku, speedminton, bedminton, korčuľovanie na kolieskových korčuliach, bicyklovanie na cyklistických trasách a v nemalej miere sme sa venovali turistike po okolí Mŕtveho ramena Váhu. Najväčší zážitok si odnášali z tretieho dňa, keď si mohli vyskúšať jazdu na kanoe, kajakoch paddleboarde, kde sme pre veľký záujem uskutočnili preteky na kanoe o majstra školy. Víťazom sa stal Dávid Bozsoky z II. A.   Vďaka týmto aktivitám sa vzťahy v triedach upevnili, študenti medzi sebou viac komunikovali a v  nemalej miere k úspešnému priebehu kurzu prispelo pekné slnečné počasie, takže môžem skonštatovať, že kurz splnil svoju úlohu.

          • Ocenenie žiačky - Diákdíj

          • Klaudia Astalošová, naša žiačka 3.E triedy, bola dňa 15.06.2022 v Nitre ocenená za úspešnú reprezentáciu školy predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja doc. Ing. Milanom Belicom, PhD.

            Klaudia Astalošová 3.E osztályos tanulónkat 2022.06.15-én Nyitrán az iskola sikeres képviseletéért díjazta a Nyitrai önkormányzati régió elnöke doc. Ing. Milan Belic, PhD.

          • CHOCOMAZE

          • Výroba čokolády – medzinárodne ocenené čokolády

            Dňa 10.06.2022 žiaci II.D triedy cukrár-kuchár navštívili úspešnú, inovatívnu podnikateľku, majiteľa podniku Chocomaze v Komárne.
            Cieľom odbornej exkurzie bolo nadobudnúť nové vedomosti a zručnosti pri temperovaní čokolády. Nesprávne temperovanie čokolády alebo čokoládovej polevy spôsobuje dojem sivého sfarbenia výrobku. Majiteľka mala veľmi poučnú a užitočnú prednášku o čokoláde, ktorá nás inšpirovala aj pre  tvorbu vlastnej  čokolády. Na zdobenie sme použili lyofilizované ovocie, koreniny, cukríky, škrupinové ovocie.

            Csokoládégyártás - nemzetközileg díjazott csokoládék

            2022.06.10-én a II.D osztály cukrász tanulói egy sikeres, innovatív vállalkozót, a komáromi Chocomaze tulajdonosát látogatták meg. A szakmai kirándulás célja a csokoládé temperálásával kapcsolatos új ismeretek és készségek elsajátítása volt. A csokoládé vagy a csokoládébevonat helytelen temperálása a termék szürke színének benyomását kelti.  A tulajdonos nagyon hasznos előadást tartott a csokoládéról, ami arra inspirált minket, hogy saját csokoládét készítsünk. A díszítéshez fagyasztva szárított gyümölcsöket, fűszereket, cukorkákat, dióféléket használtunk.

          • Obvodná Kalokagatia – “Mladý záchranár”

          • 07.06.2022 sme po dvoch rokoch cestovali na obvodné kolo Kalokagatie – “Mladý záchranár” do Nových Zámkov, ktoré usporiadala SOŠS. Súťaž sa teší veľkému záujmu, čo dokazuje účasť 14 družstiev, ale pauza dvoch rokov sa odzrkadlila na výkonoch, keďže všetko boli nováčikovia a nevedeli do čoho presne idú.  Je to vlastne orientačný beh na 3 km pre päťčlenné zmiešané družstvá, kde sú súťažiaci hodnotení z teoretických a praktických vedomostí, a samozrejme je dôležité vedieť pracovať s mapou. Na súťaž sa pripravovalo sedem študentov, ale choroba dvoch nám zamiešala karty, ale aj tak sme bojovali s plným nasadením a obsadili sme pekné 8. miesto, kde v poradí družstiev boli minimálne bodové rozdiely. Študentom patrí poďakovanie za svedomitý prístup pri príprave a vzornú reprezentáciu školy.
            Školu reprezentovali: Sofia Mečárová, Dominika Kasznárová, Michal Biacsko, Richard Lehocký, Dávid Bozsoky a náhradníčka Petra Kováčová

          • Baristický kurz - Barista tanfolyam

          • V dňoch 30.-31. mája sa konal na našej škole intenzívny baristický kurz v spolupráci s Dream Coctail Academy. Kurz bol ukončený záverečnou skúškou, ktorá pozostávala z teoretickej a praktickej časti - samostatnou prípravou dokonalého espressa, cappucina a ďalších kávových nápojov. Všetci absolventi boli úspešní a získali certifikát v slovenskom a v anglickom jazyku.

            2022.május 30-31. között került sor iskolánkon a Dream Coctail Academy együttműködésével az intenzív barista tanfolyamra, amely az elméleti ismeretek mellett a tökéletes eszpresszó, capuccino és kávés italok készítését gyakorlatban is bemutató záróvizsgával fejeződött be. Minden résztvevő sikeresen levizsgázott, s az elsajátított ismeretek mellett angol és szlovák nyelvű oklevéllel gazdagodott.

          • Voľné miesta – 2. kolo prijímacích skúšok na šk. rok 2022/2023

          • 2. kolo prijímacích skúšok na nenaplnený počet miest pre žiakov, ktorých možno prijať do prvého ročníka pre školský rok 2022/2023 sa bude konať na našej škole

            21. júna 2022

            Pre druhé kolo ponúkame tieto voľné miesta:


            Učebný odbor: 6444 H Čašník, servírka s VJM                               - počet miest 1

            Učebný odbor : 6445 H Kuchár s VJM                                             - počet miest 1

             

            Prihlášku možno podať do 20.06.2022 poštou, osobne alebo cez informačný systém Edupage.

          • exkurzia - VITAFLÓRA - exkurzió

          • Navštívili sme jeden z najvýznamnejších potravinárskych mlynov nášho regiónu so žiakmi II.D cukrár-kuchár. Počas prehliadky nás sprevádzala vedúca pracovníčka laboratória. Oboznámila nás s princípom mletia obilia, senzorickými a chemickými stanoveniami kvality múky a mlynských výrobkov.
            Cieľom mlynskej technológie je získať z obilného zrna  čo najviac múky. Princíp mletia obilia spočíva       v postupnom oddeľovaní múčneho jadra od obalových vrstiev. Nadobudli sme nové poznatky o výrobe múky a mlynských výrobkov. Najviac nás zaujala prehliadka laboratória, výroba strúhanky, kontrolné analytické metódy a stanovenie lepku. V baliarni nás prekvapilo skupinové balenie výrobkov, paletizácia a rôzny stupeň mechanizácie a automatizácie.

            A II.D osztály diákjaival meglátogattuk térségünk egyik legfontosabb élelmiszeripari malmát, a gútai Vitaflórát. Kísérőnk, a  laboratórium vezetője megismertetett bennünket a gabonaőrlés elvével, a liszt és a malomipari termékek minőségének érzékszervi és kémiai meghatározásával.
             Az őrlési technológia célja, hogy a gabonaszemekből a lehető legtöbb lisztet nyerjük ki. A gabona őrlésének elve a lisztmag fokozatos leválasztása a burkolórétegekről. Új ismereteket szereztünk a liszt és a malomipari termékek előállításáról is. Leginkább a laboratórium megtekintése, a zsemlemorzsa előállítása, az ellenőrző analitikai módszerek és a glutén meghatározása érdekelt bennünket. A csomagolóüzemben meglepődtünk a termékek csoportos csomagolásán, a raklapozáson, valamint a gépesítés és az automatizálás különböző fokain.