• PEKNÁ MAĎARSKÁ REČ

          • Úspech na súťaži PEKNÁ MAĎARSKÁ REČ: 1. miesto Klaudia Astalošová  a 3. miesto Dominika Molnárová. Gratulujeme našim dievčatám k úspechu!

            Siker a Szép Magyar Beszéd verseny országos döntőjén, mely Kassán került megrendezésre.  Astalošová Klaudia az 1. helyet és Molnárová Dominika 3. helyet szerezte meg. Gratulálunk a kiváló eredményhez!

          • POZNAJ SLOVENSKÚ REČ

          • Dňa 22.4.2022 sa konala súťaž Poznaj slovenskú reč - krajské kolo v Nových Zámkoch. Stella Goljanová zo IV.D triedy sa umiestnila na 2. mieste a Tímea Bencsíková z II.E triedy na 3. mieste, obe dievčatá nás budú reprezentovať na celoslovenskom kole Poznaj slovenskú reč. Dievčatá získali cenné skúsenosti , srdečne blahoželáme.

          • Deň Zeme - 22.apríl 2022

          • Tradičnou aktivitou v tomto jarnom období bolo organizácia čistenia a zberu odpadkov v našom okolí- školsky dvor Strednej odbornej skoly obchodu a sluzieb do ktorého sa zapojila trieda- 2.E.

          • Za vedomé Komárno - Tudatos Komáromért

          • Pre študentov sme si pripravili nový program, film o životnom cykle plastov, prednášku o textilnom priemysle a jeho vplyve na životné prostredie a popritom si stredoškoláci zahrali aj 2 kvízy, kde mohli vyhrať ekologické vecné ceny. Diskusia bola veľmi výživná, študenti okamžite začali diskutovať o produktoch, ktoré mali pri sebe a hľadali na jednotlivých obaloch ich pôvod. Pýtali sa zaujímavé otázky o tom, akým spôsobom vedia zabrániť používaniu plastových jednorazových sáčkov a iných produktov pri bežnom živote. Porozprávali sme sa aj o textile a jeho vplyve na životné prostredie, predstavili sme im ďalšie naše projekty, na ktorých môžu spolu s nami participovať medzi nimi aj májový Gardrobe Outlet. 
            Tak ako je už zvykom, aj na tejto škole sme naplánovali výsadbu stromčekov, ktoré sme spoločne vysadili a zveľadili vonkajšie priestory školy. Milo nás prekvapilo, že študenti sami od seba stromčeky pomenovali a tak exotická figa dostala meno Feri, naopak tradičný smrek má exotické meno Pedro
            😊

          • Kyberšikana

          • V súvislosti s nárastom prípadov kyberšikany medzi deťmi pripravilo MV SR – odbor prevencie kriminality výbornú informačnú brožúru obsahujúcu užitočné informácie pre žiakov i rodičov v záujme predchádzania tomuto javu. Zároveň obsahuje informácie pre obete tohto trestného činu.

          • Kaderníci - Fodrászok

          • Laboratórne cvičenie
            Téma: Pozorovanie vlasov mikroskopom
            Na vyučovacej hodine Materiály, I.E učebný odbor kaderník, žiaci pozorovali a porovnávali rôzne druhy vlasov.
            1.Prirodzene sfarbené ľudské vlasy, zdravé
            2.Umelo zafarbené ľudské vlasy, svetlé, tmavé
            3.Poškodené vlasy,rozdvojené končeky vlasu

            Laboratóriumi gyakorlat
            Téma: Mikroszkópos hajmegfigyelés
            Anyagtan órán az I.E osztály fodrász tanulóival különféle hajszálakat vizsgáltunk meg és hasonlítottunk össze. 
            1. Természetesen hatású egészséges emberi haj 
            2. Mesterségesen festett világos és sötét emberi haj
            3. Sérült haj, töredezett hajvégek

          • Barmanský kurz - Bártender tanfolyam

          • V dňoch 21-24.03.2022 (1.termín) a 28-31.03.2022 (2.termín) sa konali na našej škole intenzívne barmanské kurzy v spolupráci s Dream Cocktail Academy . Kurzy boli ukončené záverečnou skúškou, ktorá pozostávala z teoretickej a praktickej časti - samostatnou prácou za barovým pultom pri príprave miešaného nápoja. Všetci absolventi boli úspešní a získali certifikát v slovenskom a anglickom jazyku.

            2022. március 21. és március 24. között (1. időpont) és 2022. március 28. és március 31. között (2. időpont) került sor iskolánkon a Dream Coctail Academy együttmūködésével a bártender tanfolyamok, amely az elméleti ismeretek mellett a kevert italok készítését gyakorlatban is bemutató záróvizsgával fejezõdött be. Minden résztvevõ sikeresen levizsgázott, s az elsajátított ismeretek mellett angol és szlovák nyelvū oklevéllel gazdagodott.

          • Darovanie 2 % z dane - Az adó 2%-ának felajánlása

          • Vážení rodičia a priatelia školy!

            Pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Občianske združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            viac info:  https://sosoaskn.edupage.org/percenta2/

            Za Vašu  ochotu  pomôcť  našej  škole  Vám  za  všetkých  žiakov  ďakujem.

                                                                                    PhDr. Eva Kóšová
                                                                                           riaditeľka

            Tisztelt szülők és iskolabarátok!

            Segítsék az iskola oktatási folyamatának javítását adójuk 2%-ának felajánlásával!

            A törvény lehetővé teszi, hogy jövedelemadója 2%-át nonprofit szervezetnek ajánlja, amilyen a mi Polgári Társulásunk is. Ez a felajánlás Önnek semmibe sem kerül, mivel ezt az adót az államnak fizetné. Számunkra ez a 2% azt jelenti, hogy gyermekeikért nyújtott tevékenységünk elnyerte az Önök bizalmát és támogatását. Használja ki a lehetőséget, és döntsön adója 2%-áról!

            több info:  https://sosoaskn.edupage.org/percenta2/

            Köszönjük minden diák nevében, hogy hajlandóak segíteni iskolánkat.

             

                                                                     PhDr. Eva Kóšová
                                                                          igazgatónő

          • Hrady a región - Kastélyok és régiók

          • Pri príležitosti 30. výročia založenia Vyšehradskej spolupráce bola vyhlásená medzinárodná multimediálna súťaž pre študentov stredných škôl a gymnázií denného štúdia s názvom „Hrady a región“.  
            Do súťaže sa z našej školy zapojila žiačka Sofia Mečárová z II. A OA v kategórii: Hrad a jeho región, s prezentáciou s názvom Nedobytné Komárno, ktorá bola vybraná za najlepšiu prezentáciu spomedzi súťažiacich na Slovensku. Autorka získala finančnú aj darčekovú odmenu od vyhlasovateľa súťaže  zo Slovenska: Pro Castello Comaromiensi, n.o. (Ústredná pevnosť v Komárne).
            Súťažné prezentácie budú zverejnené na webovej stránke projektu http://castlesregions.eu/.

            (Foto: Andrej Ozimy, Beáta Csöbönyeiová, Sofia Mečárová)

            A Visegrádi Együttműködés megalakulásának 30. évfordulója alkalmából a  gimnáziumok és középiskolák diákjainak számára  "Kastélyok és régiók" címmel nemzetközi multimédiás versenyt hirdettek. Iskolánkból a II.A OA tanulója, Sofia Mečárová kapcsolódott be Kastély és környéke kategóriában a versenybe Bevehetetlen Komárom elnevezésű prezentációjával, amelyet végül a szlovákiai versenyzők legjobb bemutatójának választottak. A bemutató készítője a pályázat szlovákiai kiírójától, a Pro Castello Comaromiensi nonprofit szervezettől (Komáromi Központi Erőd) anyagi és tárgyi jutalomban részesült. A verseny prezentációi a tervezet honlapján tekinthetők meg http://castlesregions.eu/.

            (Foto: Andrej Ozimy, Beáta Csöbönyeiová, Sofia Mečárová)

        • OLYMPIÁDA MLADÝ ÚČTOVNÍK - IFJÚ KÖNYVELŐ OLIMPIÁSZ
          • OLYMPIÁDA MLADÝ ÚČTOVNÍK - IFJÚ KÖNYVELŐ OLIMPIÁSZ

          • Aj tento rok sme sa so žiakmi 3. a 4. ročníka obchodnej akadémie zapojili do Olympiády Mladý účtovník.
            24. ročník súťaže organizuje spoločnosť Kros, a.s. v spolupráci so Slovenskou komorou certifikovaných účtovníkov. Svoje sily si naši študenti zmerali najprv v školskom kole, ktoré sa konalo 22. a 24. 02. 2022. V rámci školského kola súťažiaci riešili súvislý príklad zameraný na účtovanie v sústave podvojného účtovníctva tak v zadaní ako aj v programe Omega. 
            Výsledky školského kola: 
            1. miesto: Petra Kováčová III. A OA
            2. miesto: Sofia Uhrinová III. A OA
            3. miesto: Dominika Kasznárová III. A OA, Samanta Farkašová III. OA.

            Výhercovia získali diplom a vecné odmeny.
            Do regionálneho kola postúpili Petra Kováčová a Sofia Uhrinová, ktoré sa popasujú s úlohami online dňa 25. 03. 2022.

            A Kereskedelmi akadémia 3. és 4. évfolyamos tanulóival idén is bekapcsolódtunk az Ifjú Könyvelő Olimpiászba. A 24.  alkalommal megrendezett versenyt a Kros Rt. a Szlovák Okleveles Könyvelők Kamarájával együttműködve szervezi. Diákjaink először a 2022. február 22-én és 24-én zajló iskolai fordulón mérték össze erejüket, ahol a kettős könyvviteli rendszerben oldottak meg egy példát feladatként és az Omega programban egyaránt.
             
            Az iskolai forduló eredménye:
            1. hely: Petra Kováčová III. A OA
            2. hely: Sofia Uhrinová III. A OA
            3. hely: Dominika Kasznárová III. A OA, Samanta Farkašová III. OA.

            A nyertesek oklevélben és tárgyi jutalomban részesültek.
            A regionális fordulóban  Petra Kováčová és Sofia Uhrinová képviselik iskolánkat a 2022. március 25-én online formában zajló versenyen.

          • Zelený certifikát - Zöld tanúsítvány

          • Naša škola získala zelený certifikát za zabezpečenie ekologickej recyklácie a spravovanie elektroodpadu a prenosných batérií a akumulátorov v roku 2021, prostredníctvom organizácie zodpovednosti výrobcov SEWA, a.s., čím bola splnená povinnosť podľa platnej legislatívy v SR.

            Iskolánk az  elektromos hulladék és hordozható elemek és akkumulátorok ökológiai újrahasznosításáért és biztosításáért a 2021-es évben a SEWA Rt. termelői felelősséget igazoló vállalat által zöld tanúsítványt kapott, s ezzel eleget tett a Szlovák Köztársaságban hatályos jogszabályok szerinti kötelezettségének. 

          • Rudolfove Vianoce 2021 - Rudolf karácsonya 2021

          • Počas týchto Vianoc sa Stredná odborná škola obchodu a služieb Budovateľská 32 Komárno zapojila do akcie Rudolfove Vianoce 2021 v spolupráci s Beátou Csobonyeiovou. Žiaci vyhotovili 100 darčekových krabíc a kuchári napiekli 360 perníckových srdiečok a upiekli 1600 lineckých koláčikov. Akcia Rudolfove Vianoce  je pre pacientov Nemocnice AGEL Komárno., ktorí sú počas Vianoc hospitalizovaní v nemocnici.

            Idén karácsonykor Csöbönyei Beátával együttműködve az Építők utcai Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola is bekapcsolódott a Rudolf karácsonya 2021 elnevezésű rendezvénybe. Iskolánk diákjai 100 ajándékdobozt készítettek, szakácsaink pedig 360 mézeskalács szívet és 1600 linzert sütöttek. A Rudolf karácsonya 2021 a komáromi AGEL kórház azon betegeinek rendezvénye, akik a karácsonyi ünnepeket a kórház falai között töltik.

          • iBOBOR

          • Informatická súťaž iBobor 2021 
            Do celoštátnej informatickej súťaže sa v dňoch 9. a 11. novembra 2021 zapojilo 33 žiakov študijného odboru obchodná akadémia.
            Najúspešnejšími boli Luciano Vittorio Žubori a Zoja Gendiarová z II.A triedy, ktorí sa stali úspešnými riešiteľmi v kategórii Junior v celoslovenskom meradle.
            Veľmi pekné výsledky dosiahli a v rámci svojich kategórií patrili medzi najlepších aj žiaci: Petra Kováčová z III.A (kategória Seniori), Dávid Benedek Bozsóky II.A, Dávid Pém II.A a Jennifer Keszanová I.A (kategória Juniori).

            iBobor 2021 informatikai verseny
            A 2021. november 9-én és 11-én rendezett országos informatikai versenyen a kereskedelmi akadémia 33 tanulója vett részt.
            A legeredményesebbek Luciano Vittorio Žubori és Zoja Gendiarová voltak a II.A osztályból, akik országos viszonylatban is eredményes megoldók lettek a Junior kategóriában.
            További tanulók, akik szép eredményeket értek el és kategóriájukban a legjobbak között végeztek: Petra Kováčová a III.A-ból (Senior kategória), Dávid Benedek Bozsóky II.A, Dávid Pém II.A és Jennifer Keszanová I.A (Junior kategória).

             

          • „Študentská kvapka krvi” - „Diák vércsepp” - országos véradó akció

          • Dňa 10.11.2021 študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb z Budovateľskej ulice darovali krv na Hematologicko-transfúznom oddelení Nemocnice Komárno.
            Kampaňou sme sa zamerali na prvodarcov, ktorých chceme viesť k pravidelnému darovaniu krvi. Ľudia, ktorí darovanú krv potrebujú, sú odkázaní na dobrú vôľu pravidelných darcov krvi.
            Chcelo to veľkú dávku odvahy a odhodlania. Ďakujeme.

             

            Az Építők Utcai Kereskedelmi és Szolgáltató Szakközépiskola diákjai 2021. november 10.-én adtak vért a komáromi kórház hematológiai-transzfuziológiai osztályon. 
            Az iskolai kampánnyal elsősorban az első véradókat akartuk megszólítani, illetve fel akartuk hívni a figyelmet a rendszeres véradás szükségességére és jelentőségére is.
            Köszönetünket fejezzük ki az önkéntes, térítésmentes véradóknak az életmentő ajándékért, a vérért, amelyre szoruló betegek várnak.

          • Návšteva - Vendégek

          • Dňa 10.11.2021 nás navštívili žiaci zo ZŠ J.A. Komenského. Pozreli a vyskúšali si ako funguje odborný výcvik v odboroch kaderník, kuchár a cukrár kuchár.

             

            2021.11.10-én a Ján Ámos Komenský Alapiskola diákjai látogatták meg iskolánkat. Megnézhették és kipróbálhatták, hogyan zajlik a szakképzés a fodrász, szakács és cukrász szakács szakmákon belül.

          • Rozbehni sa ! - Fuss!

          • Aj tento školský rok sme sa zapojili do 6 mesačného rozvojového programu pre stredné školy so žiakmi 3.A OA do programu Rozbehni sa! Academy . Žiaci majú za sebou úspešne ukončený 1. modul Prípravka, za ktorý získali certifikáty.

            A 3. A osztály diákjaival idén is bekapcsolódtunk a FUSS! Akadémia középiskolás diákok számára szervezett 6 hónapig tartó fejlesztési programba. A diákok sikeresen teljesítették az 1. Felkészülés modult, amelyről tanúsítványt is szereztek.