• ERASMUS+

          • Vzdelávacia aktivita projektu Erasmus+ Finančná gramotnosť – cesta k vedomému konzumu, č. 2020-1-LT01-KA229-077899_3
            V poradí tretiu vzdelávaciu aktivitu projektu hostila naša škola od 3. 10. do 7. 10. 2022. Prvý deň sme pre 40 zahraničných účastníkov projektového stretnutia z Litvy, Portugalska, Grécka a Rumunska pripravili prehliadku školy spojenú s workshopom. Na jednotlivých stanovištiach si mohli vyskúšať výrobu zdravých nátierok z cukety, bryndze a avokáda, plnenie a zdobenie košíkov sladkým krémom a čerstvým ovocím, namáčanie a zdobenie gaštanových gúľ a naši čašníci im predviedli flambovanie ovocia. V kozmetickom salóne sa im venovali naše budúce kozmetičky masážou rúk, lakovaním nechtov a úpravou obočia, denným líčením. V kaderníckom salóne im zaplietli vlasy, spravili jednoduchý účes a pod. Počas prechádzky priestormi školy sme im ukázali klasické aj odborné učebne, bylinkovú záhradu, výstavu fotografií Erasmus+. Po prehliadke školy nasledovali prezentácie jednotlivých partnerských krajín, prostredníctvom ktorých sme porovnali bankové systémy, význam bánk v živote ľudí, najpoužívanejšie bankové produkty. Potom sme pokračovali prehliadkou historického centra mesta, kde boli účastníci rozdelení do medzinárodne zmiešaných tímov a hľadali pamiatky mesta pomocou pracovného listu. Po vyhodnotení nasledovala prehliadka centrálnej pevnosti Komárna.
            Druhý deň sme zorganizovali celodenný výlet do Kremnice, kde sme navštívili Mincovňu, Múzeum medailí a mincí ako aj štôlňu Andrej. Cieľom tejto aktivity bolo oboznámiť účastníkov s históriou a výrobou mincí, ťažbou zlata – ako prvotnou surovinou pri výrobe mincí v minulosti.
            Tretí deň bol venovaný ochrane životného prostredia a udržateľnosti. N.o. Za vedomé Komárno pripravilo prednášku o vplyve odievania sa na životné prostredie, upozornila na problematiku recyklácie nepotrebného oblečenia ako aj na bezhlavé mínanie financií na fast fashion oblečenie. Následne každá partnerská škola zasadila ovocný strom na školskom dvore, ktorých plody budú môcť v budúcnosti využívať naši cukrári, kuchári počas praktického vzdelávania v priestoroch našej školy. Poobede partnerské školy prezentovali náklady na život v ich krajine. Porovnávali sme výšku minimálnej mzdy, priemernej mzdy, najlepšie aj najhoršie platené pracovné pozície ako aj každodenné výdavky bežnej domácnosti.
            Štvrtý deň sme navštívili priestory NBS, kde sme si vypočuli prednášku o vzniku Eura a ceste k Euru na Slovensku, následne sme si pozreli zaujímavú výstavu o Eurobankovkách – ich výrobe, ochranných prvkoch, obnove a likvidácii. 
            Posledný deň žiaci tvorili rodinný rozpočet v medzinárodne zmiešaných skupinách. Každá skupina mala k dispozícii rovnaký východný rozpočet, ktorý následne museli upraviť podľa nejakej situácie typu: jeden z rodičov prišiel o prácu, home Office počas Covid-19, starší syn bol prijatý na univerzitu v zahraničí, zvýšenie cien energií, nárast cien pohonných hmôt. Jednotlivé skupiny následne prezentovali svoj upravený rozpočet a odôvodnili svoje rozhodnutia pri jeho tvorbe. Po worskhope nasledovalo hľadanie pokladu pri mŕtvom ramene váhu, kde v medzinárodne zmiešaných tímoch účastníci riešili rôzne úlohy a odpovedali na kvízové otázky. 5-dňové projektové stretnutie sme ukončili slávnostným obedom v reštaurácii Bastion, odovzdávaním certifikátov a spontánnou diskotéou.

            Erasmus+ tanulmányi tevékenység - Pénzügyi intelligencia – út a tudatos fogyasztáshoz, projektszám 2020-1-LT01-KA229-077899_3
            A sorrendben 3. tanulmányi tevékenységnek iskolánk 2022. október 3. – 7-ig adott otthont. A nemzetközi projekttalálkozó 40 résztvevőjét, akik Litvániából, Portugáliából, Görögországból és Romániából érkeztek, workshoppal összekötött iskolalátogatással fogadtuk. Az egyes állomásokon cukkíniből, juhsajtból és avokádóból készíthettek egészséges feltéteket, édes krémmel tölthették meg és friss gyümölccsel díszíthették ki a kis sütemény-kosárkáikat, valamint csokoládéba mártogathatták a gesztenyés golyócskákat, pincéreink pedig a látványos flambírozást mutatták be. Az iskolai  kozmetikai szalonban kézmasszázzsal, nappali sminkkel, körömlakkozással kényeztették a résztvevőket, míg a fodrászszalonban a lányok fürtjeit fonták, hullámosították tanoncaink. Az iskolalátogatás során a résztvevőknek megmutattuk iskolánk fűszerkertjét, sportpályáját, és egyes szaktantermeit. A tárlatvezetést prezentációk követték, amelyek segítségével az egyes partneriskolák csapatai bemutatták az országaik bankrendszerét, a bankok szerepét az emberek mindennapjaiban és jellemezték a leggyakoribb banki termékeket. A délutáni órákban ellátogattunk a városközpontba, ahol nemzetközileg vegyes csapatokban ismerkedtek meg a résztvevők Komárom nevezetességeivel és a központi erőddel.
            A projekttalálkozó második napján egésznapos kiránduláson vettünk részt, ellátogattunk a körmöcbányai pénzverdébe, pénz- és érmemúzeumba valamint egy aranybányába. A kirándulás alatt a résztvevők megismerkedtek a pénz fejlődésének történelmével és gyártásával, az aranybányászattal és az arany szerepével a pénzgyártásban.
            A harmadik nap a környezetvédelem és a fenntarthatóság jegyében zajlott. A Tudatos Komáromért nonprofit szervezet előadásának témája a ruházkodás környezetvédelemre gyakorolt negatív hatása volt. Felhívták a résztvevő figyelmét a feleslegessé vált öltözet újrahasznosításának nehézségeire, valamint a „fast-fashion“-re költött pénz mennyiségére. A tartalmas és tanulságos előadás után mindegyik partnerország csapata egy-egy gyümölcsfát ültetett az iskola kertjébe, melyek termését a későbbiekben cukrász és szakács növendékeink tudják majd felhasználni hagyományos ételek elkészítéséhez. Délután a partneriskolák bemutatták országuk megélhetési költségeit. Összehasonlítottuk a minimálbér összegét, az átlagbért, a legjobban és a legrosszabbul fizetett állásokat, valamint egy hétköznapi háztartás mindennapi kiadásait a résztvevő országokban. 
            A negyedik napon ellátogattunk a Szlovák Nemzeti Bankba, ahol az Euro kialakulásáról, valamint a Szlovákia euro övezethez való csatlakozásáról szóló előadást hallgattak meg a résztvevők, majd megtekintették az euro bankjegyek gyártását, biztonsági elemeit és kiselejtezését bemutató kiállítást.
            Az utolsó napon a részvevők nemzetközileg vegyes csoportokban családi költségvetést készítettek. Mindegyik csapatnak a rendelkezésére állt egy kiinduló költségvetés, amelyet egy adott helyzet alapján kellett módosítaniuk, pl. home-office a Covid-19 járvány alatt, az idősebb gyermek külföldi egyetemen folytatja tanulmányait, az üzemanyagárak emelkedése, az energiaárak emelkedése, stb. Az adott helyzet hatását a családi költségvetésre mindegyik csoport poszter segítségével szemléltette. A workshopot egy Holt Vág-parti kincskeresés követte, ahol a nemzetközileg vegyes csapatok tagjait különböző sportfeladatok és kvíz- kérdések vezették el a kincshez. Az ötnapos projekttalálkozót a Bastion étteremben felszolgált ünnepi ebéddel és spontán táncmulatsággal zártuk.

          • Stužková IV. A

          • Dňa 7. októbra 2022 sa konala stužková slavnosť triedy IV. A odborov obchodná akadémia, kozmetička a vizážistka. Ďakujeme reštauácii Bridge za vynikajúce pohostenie, príjemné prostredie a výbornú obsluhu.

          • Kvíz

          • Kvízová súťaž v archíve

            Dňa 13. októbra 2022 sa prváci našej školy - Dóra Medza, Veronika Nagy a Erika Varga - zúčastnili kvízovej súťaže Štátneho archívu Nitra pobočka Komárno o histórii Komáromu z diaľky a zblízka, ktorá sa konala tento rok už po 8. krát. Súčasťou súťaže bola prehliadka archívom, počas ktorej žiaci nahliadli do storočných dokumentov a boli s nimi oboznámení. Okrem archivovaných stohov dokumentov mohli vidieť aj početné mapy, projekty, plagáty, letáky, sadrové sošky, zbierku pečiatok, a je pravda, že iba v rukaviciach, ale niektorých kúskov sa mohli žiaci aj dotknúť, prezrieť - napr. Komárno dostalo od Márie Terézie certifikát za slobodné kráľovské mesto. Po tomto všetkom nasledoval kvíz, v ktorom naše dievčatá obstáli a získali pre našu školu krásne 3. miesto.

            Kvízverseny a levéltárban

            2022. október 13-án iskolánk három elsős növendéke - név szerint Medza Dóra, Nagy Veronika, és Varga Erika - a Nyitrai Állami Levéltár Komáromi Fióklevéltárában részt vett az idén 8. alkalommal megrendezett Komárom történelme távolról és közelről elnevezésű kvízversenyen. A verseny része volt egy fantasztikus tárlatvezetés, mely során betekintettek a levéltárban őrzött többszáz éves iratanyagba, melynek jelentőségét a tárlatvezető aprólékosan ismertette. Az archivált iratkötegek mellett számos térképet, tervrajzot, plakátot, röplapot, gipszszobrot, és pecsétgyűjteményt is láthattak, s igaz, hogy kizárólag kesztyűben, de volt, amit meg is érinthettek – pl. Komárom Mária Teréziától kapott szabad királyi városi oklevelét. Mindezek után következett a kvíz, melyen lányaink becsületesen helytálltak, és harmadik helyet szereztek iskolánknak.

          • Letný kurz pohybových aktivít

          • V dňoch 15.06. – 17.07.06.2022 sme zorganizovali letný kurz pohybových aktivít v prírode. Jeho náplňou bolo získať žiakov pre pohybové činnosti v prírode, pričom si mohli vyskúšať rôzne športové činnosti ako napr. plážový volejbal, futbal na piesku, speedminton, bedminton, korčuľovanie na kolieskových korčuliach, bicyklovanie na cyklistických trasách a v nemalej miere sme sa venovali turistike po okolí Mŕtveho ramena Váhu. Najväčší zážitok si odnášali z tretieho dňa, keď si mohli vyskúšať jazdu na kanoe, kajakoch paddleboarde, kde sme pre veľký záujem uskutočnili preteky na kanoe o majstra školy. Víťazom sa stal Dávid Bozsoky z II. A.   Vďaka týmto aktivitám sa vzťahy v triedach upevnili, študenti medzi sebou viac komunikovali a v  nemalej miere k úspešnému priebehu kurzu prispelo pekné slnečné počasie, takže môžem skonštatovať, že kurz splnil svoju úlohu.

          • Ocenenie žiačky - Diákdíj

          • Klaudia Astalošová, naša žiačka 3.E triedy, bola dňa 15.06.2022 v Nitre ocenená za úspešnú reprezentáciu školy predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja doc. Ing. Milanom Belicom, PhD.

            Klaudia Astalošová 3.E osztályos tanulónkat 2022.06.15-én Nyitrán az iskola sikeres képviseletéért díjazta a Nyitrai önkormányzati régió elnöke doc. Ing. Milan Belic, PhD.

          • CHOCOMAZE

          • Výroba čokolády – medzinárodne ocenené čokolády

            Dňa 10.06.2022 žiaci II.D triedy cukrár-kuchár navštívili úspešnú, inovatívnu podnikateľku, majiteľa podniku Chocomaze v Komárne.
            Cieľom odbornej exkurzie bolo nadobudnúť nové vedomosti a zručnosti pri temperovaní čokolády. Nesprávne temperovanie čokolády alebo čokoládovej polevy spôsobuje dojem sivého sfarbenia výrobku. Majiteľka mala veľmi poučnú a užitočnú prednášku o čokoláde, ktorá nás inšpirovala aj pre  tvorbu vlastnej  čokolády. Na zdobenie sme použili lyofilizované ovocie, koreniny, cukríky, škrupinové ovocie.

            Csokoládégyártás - nemzetközileg díjazott csokoládék

            2022.06.10-én a II.D osztály cukrász tanulói egy sikeres, innovatív vállalkozót, a komáromi Chocomaze tulajdonosát látogatták meg. A szakmai kirándulás célja a csokoládé temperálásával kapcsolatos új ismeretek és készségek elsajátítása volt. A csokoládé vagy a csokoládébevonat helytelen temperálása a termék szürke színének benyomását kelti.  A tulajdonos nagyon hasznos előadást tartott a csokoládéról, ami arra inspirált minket, hogy saját csokoládét készítsünk. A díszítéshez fagyasztva szárított gyümölcsöket, fűszereket, cukorkákat, dióféléket használtunk.

          • Obvodná Kalokagatia – “Mladý záchranár”

          • 07.06.2022 sme po dvoch rokoch cestovali na obvodné kolo Kalokagatie – “Mladý záchranár” do Nových Zámkov, ktoré usporiadala SOŠS. Súťaž sa teší veľkému záujmu, čo dokazuje účasť 14 družstiev, ale pauza dvoch rokov sa odzrkadlila na výkonoch, keďže všetko boli nováčikovia a nevedeli do čoho presne idú.  Je to vlastne orientačný beh na 3 km pre päťčlenné zmiešané družstvá, kde sú súťažiaci hodnotení z teoretických a praktických vedomostí, a samozrejme je dôležité vedieť pracovať s mapou. Na súťaž sa pripravovalo sedem študentov, ale choroba dvoch nám zamiešala karty, ale aj tak sme bojovali s plným nasadením a obsadili sme pekné 8. miesto, kde v poradí družstiev boli minimálne bodové rozdiely. Študentom patrí poďakovanie za svedomitý prístup pri príprave a vzornú reprezentáciu školy.
            Školu reprezentovali: Sofia Mečárová, Dominika Kasznárová, Michal Biacsko, Richard Lehocký, Dávid Bozsoky a náhradníčka Petra Kováčová

          • Baristický kurz - Barista tanfolyam

          • V dňoch 30.-31. mája sa konal na našej škole intenzívny baristický kurz v spolupráci s Dream Coctail Academy. Kurz bol ukončený záverečnou skúškou, ktorá pozostávala z teoretickej a praktickej časti - samostatnou prípravou dokonalého espressa, cappucina a ďalších kávových nápojov. Všetci absolventi boli úspešní a získali certifikát v slovenskom a v anglickom jazyku.

            2022.május 30-31. között került sor iskolánkon a Dream Coctail Academy együttműködésével az intenzív barista tanfolyamra, amely az elméleti ismeretek mellett a tökéletes eszpresszó, capuccino és kávés italok készítését gyakorlatban is bemutató záróvizsgával fejeződött be. Minden résztvevő sikeresen levizsgázott, s az elsajátított ismeretek mellett angol és szlovák nyelvű oklevéllel gazdagodott.

          • Voľné miesta – 2. kolo prijímacích skúšok na šk. rok 2022/2023

          • 2. kolo prijímacích skúšok na nenaplnený počet miest pre žiakov, ktorých možno prijať do prvého ročníka pre školský rok 2022/2023 sa bude konať na našej škole

            21. júna 2022

            Pre druhé kolo ponúkame tieto voľné miesta:


            Učebný odbor: 6444 H Čašník, servírka s VJM                               - počet miest 1

            Učebný odbor : 6445 H Kuchár s VJM                                             - počet miest 1

             

            Prihlášku možno podať do 20.06.2022 poštou, osobne alebo cez informačný systém Edupage.

          • exkurzia - VITAFLÓRA - exkurzió

          • Navštívili sme jeden z najvýznamnejších potravinárskych mlynov nášho regiónu so žiakmi II.D cukrár-kuchár. Počas prehliadky nás sprevádzala vedúca pracovníčka laboratória. Oboznámila nás s princípom mletia obilia, senzorickými a chemickými stanoveniami kvality múky a mlynských výrobkov.
            Cieľom mlynskej technológie je získať z obilného zrna  čo najviac múky. Princíp mletia obilia spočíva       v postupnom oddeľovaní múčneho jadra od obalových vrstiev. Nadobudli sme nové poznatky o výrobe múky a mlynských výrobkov. Najviac nás zaujala prehliadka laboratória, výroba strúhanky, kontrolné analytické metódy a stanovenie lepku. V baliarni nás prekvapilo skupinové balenie výrobkov, paletizácia a rôzny stupeň mechanizácie a automatizácie.

            A II.D osztály diákjaival meglátogattuk térségünk egyik legfontosabb élelmiszeripari malmát, a gútai Vitaflórát. Kísérőnk, a  laboratórium vezetője megismertetett bennünket a gabonaőrlés elvével, a liszt és a malomipari termékek minőségének érzékszervi és kémiai meghatározásával.
             Az őrlési technológia célja, hogy a gabonaszemekből a lehető legtöbb lisztet nyerjük ki. A gabona őrlésének elve a lisztmag fokozatos leválasztása a burkolórétegekről. Új ismereteket szereztünk a liszt és a malomipari termékek előállításáról is. Leginkább a laboratórium megtekintése, a zsemlemorzsa előállítása, az ellenőrző analitikai módszerek és a glutén meghatározása érdekelt bennünket. A csomagolóüzemben meglepődtünk a termékek csoportos csomagolásán, a raklapozáson, valamint a gépesítés és az automatizálás különböző fokain. 

          • Hodina so šéfkuchármi - Gyakorlati óra séfekkel

          • Dňa 18.05.2022 sa na našej škole uskutočnila ukážková hodina so šéfkuchármi Róbert Tatai a Gergő Néveri. Naši hostia ukázali žiakom, ako pripraviť z jednoduchých, lacných a sezónnych surovín exkluzívne jedlá.

            2022.05.18 - án rendhagyó gyakorlati óra valósult meg iskolánkban Tatai Róbert és Néveri Gergő séfekkel. Vendégeink bemutatták diákjainknak, hogyan lehet egyszerű, olcsó és szezonális alapanyagokból exkluzív fogásokat készíteni.

          • IT fitness test - IT fitness teszt

          • Už tradične sme sa zapojili do akcie IT fitness, do najväčšieho a najkomplexnejšieho testu IKT zručností na Slovensku. Tento rok sa koná spolu s krajinami V4. Je to meranie digitálnych zručností, v spojení so súťažou o hodnotné ceny a poskytuje skutočný obraz o schopnostiach používania IT. Test zostavený špičkovými odborníkmi v IT skúma, ako vedia žiaci prakticky uplatniť svoje zručnosti v oblastiach používania internetu, bezpečnosti a počítačových systémov, kancelárskych nástrojov, kolaboratívnych nástrojov, sociálnych sietí a komplexných úloh.
            Naši žiaci pekne obstáli, ich výsledok je nad úrovňou aktuálneho priemeru všetkých testovaných respondentov. Najlepšie sa umiestnili:
            1. Zoja Gendiarová, II.A – 84%, percentil: 95,79%
            2. Dávid Pém, II.A - 80%, percentil: 93,55%
            3. Luciano Vittorio Žubori, II.A - 72%, percentil: 87,43%
            3. Sofia Uhrinová, III.A - 72%, percentil: 87,43%

            Idén is hagyományosan részt vettünk az IT fitness rendezvényen, amely Szlovákia legnagyobb és legátfogóbb IT-készségtesztje. Idén a V4-országokkal közösen rendezik meg. A teszt az értékes nyereményekért folyó verseny mellett valós képet ad az informatikai képességekről. Vizsgálja, hogy a tanulók hogyan tudják kamatoztatni tudásukat az internethasználat, a számítógépes rendszerek és biztonság, az irodai eszközök, a kollaboratív eszközök, közösségi hálózatok és a komplex feladatok megoldása terén.
            Diákjaink jól szerepeltek, eredményük az összes vizsgált válaszadó aktuális átlagértéke felett van. A legkiemelkedőbbek:
            1. Zoja Gendiarová, II.A - 84%, percentilis: 95,79%
            2. Dávid Pém, II.A - 80%, percentilis: 93,55%
            3. Luciano Vittorio Žubori, II.A - 72%, percentilis: 87,43%
            3. Sofia Uhrinová, III.A - 72%, percentilis: 87,43%

          • Silový päťboj

          • Naša škola, dňa 28.04.2022, organizovala v rámci Komárňanských dní súťaž v silovom päťboji stredoškolákov.

            Bol to jubilejný 10. ročník súťaže a na chlapcoch bolo vidno, že sú radi po dlhej dobe za príležitosť  ukázať svoje schopnosti.

            Našu školu úspešne reprezentovali:

            Žubori Luciano 6. miesto 

            Farkas Zsolt 14. miesto 

            Bozsóky Dávid 24. miesto

          • Kurz


          • Dňa 28.4 sa žiačky 4. ročníka odboru kozmetička a vizážistka sa zúčastnili kurzu: lifting mihalníc a laminácia obočia. Po absolvovaní kurzu dostali certifikát.

            2022.4.28-án a kozmetikus és sminkes szak negyedikes diákjai szempilla lifting és szemöldök laminálás tanfolyamon vettek részt, amelynek elvégzése után oklevelet kaptak.

          • 20.04.2022 Majstrovstvá školy v bedmintone

          • Z víťazstva sa zaslúžene tešili:
            Zmiešaná štvorhra /Diečenská štvorhra
            1.miesto – P. Kováčová (III.A), L.V. Žubori (II.E) zmiešaná 
            1.miesto - K. Jantošíková (II.A), S. Dobošiová (I.A) - dievčenská 
            2.miesto - Cs. Dobrovoczká (II.E), D. Dózsa (II.E) zmiešaná
            2. miesto - O. Gábriš (II.D), A. Kékesiová (II.D) dievčenská
            3.miesto – S. Mečárová (II.A), R.Lehocký (II.A) zmiešaná
            3. miesto - M. Rováčová (III.D), V. Toková (III.D) dievčenská

          • Kalokagatia – Mladý záchranár

          • Dňa 27.04.2022 sme zorganizovali súťaž pod názvom „ Kalokagatia – Mladý záchranár.“ Počasie nám zamiešalo karty,  ranný dážď spôsobil, že súťaž prebehla v areály školy, ale ani to neubralo na atraktivite jednotlivých disciplín. Súťažilo 6 šesťčlenných zmiešaných družstiev, ktoré si zmerali sily v jednotlivých disciplínach ako boli: beh, streľba zo vzduchovky, hod granátom na cieľ, rúčkovanie na lane, PIO a nemohlo chýbať poskytovanie prvej pomoci a samozrejme, že bol aj dôležitý čas v cieli. Odozva u žiakov bola vynikajúca, a tak sa tešíme, že aj na budúci rok si zmeriame sily v tejto zaujímavej súťaži
            Poradie:
            1.    III.A
            2.    II.A
            3.    II.E
            4.    II.D
            5.    I.A
            6.    I.B